QIgongSymbooltransparant.png                                                     Taijisymboolyinyan.png

Taiji Qigong

Ontspannende Chinese gezondheidsoefeningen

 

Taiji Qigong zijn Chinese gezondheidsoefeningen, die in een ontspannen sfeer worden uitgevoerd. Langzaam , ontspannen, vloeiend en met je hele lijf worden de oefeningen gedaan. Het is een combinatie van ontspanning en inspanning en het zoeken naar en werken aan je balans.

Iedereen kan de oefeningen leren of je jong bent of oud. Je doet de oefeningen op je eigen niveau. Over de hele wereld worden de oefeningen gedaan door vele duizenden mensen. Die werken zo allemaal op een prettige manier aan hun gezondheid.

Wat je in deze lessen door regelmatig trainen leert, geeft je een betere conditie en gezondheid. De aangeleerde oefeningen komen ook van pas in het dagelijks leven. Zo leer je onder andere te letten op ontspanning terwijl je bezig bent. Je werkt ook aan je concentratie vermogen, aan je lichaamshouding en aan nog veel meer dingen die je kunnen ondersteunen in het dagelijks leven.

Taiji staat voor de filosofie van Yin en Yang en wordt tot uitdrukking gebracht in het Tàijí-symbool. Het symboliseert een natuurlijke balans en laat zien wat de juiste verhouding is. Yin en Yang zijn onafscheidelijk en vullen elkaar aan. Denk aan zwart en wit zoals in het symbool , vol en leeg, licht en donker, hemel en aarde. Ze vormen samen één evenwichtig actief geheel. Alles is in beweging en in eenheid.

Qigong is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde net zoals Acupunctuur en maakt ook gebruik van dezelfde energetische principes. Mogelijk heb je wel eens gehoord van acupunctuurpunten, meridianen en energie centra, Chakra's of Dantian. Termen die te maken hebben met de levensenergie die in ons lichaam en in de hele natuur, de hele kosmos aanwezig is. Doel van de oefeningen is om deze levensenergie op diverse manieren gunstig te beïnvloeden en zo dus aan je gezondheid te werken.

De lessen

De oefeningen zullen worden aangeboden in series die een samenhangend geheel en op deze manier een soort dans vormen, een energiedans. Er zijn verschillende oefenseries die we aan gaan leren. Ze hebben allemaal aandacht voor de uiterlijke en innerlijke energie beweging, voor iedereen op zijn eigen niveau.

Iedere les wordt begonnen met een voorbereiding waarbij je bezig bent met het soepel maken van de gewrichten, warming-up en het opbouwen van de juiste houding. Je bereidt jezelf dus voor op de oefenseries die komen.

Daarna wordt een serie aangeleerd of herhaald. Hierbij is er naast aandacht voor de groep ook specifieke aandacht voor de afzonderlijke deelnemer zodat iedereen kan werken aan zijn persoonlijke niveau en zijn eigen gezondheid.