OEFENSERIES algemeen

Wat dacht je van de klopserie, Taiji Ming Mu genoemd. Hierbij leer je op een bijzondere manier via klop massage oefeningen het lichaam te masseren, te activeren en afvalstoffen af te voeren. Zo leer je het oude los te laten zodat er ruimte komt voor nieuwe energie ( = Qi). Uitgevoerd in de ochtend is het een lekkere manier om wakker te worden en je voor te bereiden op de dag. Deze oefenserie is ook nog eens heel goed te combineren met andere vormen van warming-up voor het sporten of in combinatie met Qigong en Taijiquan oefeningen. Naast deze klopserie zijn er diverse andere klop- en massagetechnieken die voortdurend in de lessen worden gebruikt.

 

En dan de super "eerste serie van 18", Taiji Qigong Shi ba Shi.  Een serie oefeningen die door iedereen kan worden uitgevoerd. Vele duizenden mensen over de hele wereld doen regelmatig deze oefeningen. Elke beoefenaar kan de oefeningen doen op haar of zijn eigen niveau. Dit is ook een echte serie om kennis te maken met Taiji Qigong en voor het opbouwen van je conditie.  Denk bijvoorbeeld aan het herstellen na een blessure of ongeluk of als je een tijdje niet zo fit bent geweest door ziekte bijvoorbeeld. Je kunt de oefeningen zittend of staand uitvoeren. Met aandacht voor de uiterlijke maar ook voor de innerlijke energiebeweging is het een hele komplete serie oefeningen. Er is als vervolg ook een tweede serie van 18 die verder gaat in de energie beleving en verdieping. Deze serie is nog energieker. 

 

"Hunyuan Neigong" is weer een hele andere serie en zijn innerlijke (nei) oefeningen (gong) van het Hunyuan systeem van de Chinese Grootmeester Feng Zhiqiang.  Meester Feng heeft een heel systeem, een methode, ontwikkeld met diverse oefeningen voor opbouw/oefening van energie, ofwel qigong, aanleren van de specifieke ronde Taiji bewegingen, Chansi gong genaamd, Taijiquan, ofwel Taiji boksen, en toepassingen in de vorm van handduwen en specifieke oefenvormen met Ruler en Zwaard. De Neigong serie is ook heel duidelijk een innerlijke oefenmethode. Het is een serie oefeningen waarbij je bezig bent met heel gericht loslaten van oude en opnemen van nieuwe energie. Tevens ben je bezig met het in beweging brengen van deze nieuwe energie zodat je hele lichaam en geest, kan profiteren van de oefeningen. Hunyuan Neigong oefeningen zijn in 2 series aan te leren, één voor beginners en één voor gevorderden.

 

"Guigen Qigong", een andere heilzame oefenserie is de Guigen Qigong serie. Hierbij verwijst Guigen naar  "terug naar de bron". Deze serie is ontwikkeld door Dr. Xu Hongtao en gebaseerd op zijn vele jaren van medische praktijk, lesgeven en onderzoek. Kijk via de link hiervoor op de afzonderlijke pagina voor meer informatie.

 

De “Chansi gong”, ofwel de zijdencocondraad oefeningen. Een geweldige en energieke oefenserie die vooral bezig is met de ronde spiraliserende bewegingsenergie. Deze serie is een uitstekende voorbereiding op de zgn Taijiquan oefenseries. Een voor velen onbekende en onderschatte serie oefeningen voor het verbeteren, versterken van de ronde bewegingen die zo essentieel zijn voor de Taiji beleving.  Een verrijking van de taiji ervaring.

 

De vijf staan oefeningen, “Zhuang Gong”, hierbij zorgen de verschillende staande oefeningen voor versterking van oa de benen en het opbouwen van het algemene energie niveau. Hele mooie meditatieve oefeningen met een weldadige uitwerking. Tevens is deze serie ook een uitstekende voorbereiding op de zgn Taijiquan oefenseries. 

De 8 poorten oefeningen, “Ba Men”, is een groep oefeningen gerelateerd aan de Acht Poorten.  Afweren, Terugtrekken, Drukken, Neerdrukken, Neertrekken, Splijten, Elleboogstoot en Schouderduw zijn basis bewegingen die terugkomen in diverse series. Samen met de Vijf Elementen vormen ze de Dertienvoudige vormgeving.

 

Taijiquan serie van 12” oefeningen, Jiànshēn tàijíquán shí’èr shì ( door professor Zhang Wenguang). Het is een korte Taijiquan serie die eenvoudig  is om aan te leren voor beginners en gevorderden. Een mooie kennismaking met Taijiquan oefeningen.

 

Taijiquan Yang serie van 24” oefeningen, Jiànshēn tàijíquán Èrshísì-shì . Het is mogelijk de meest beoefende Taijiquan serie ter wereld, ook voor iedereen op zijn eigen niveau te doen. Een mooi vervolg in de kennismaking met Taijiquan en de oefeningen van de Yang familie.

 

24 vorm Xinyi Hunyuan Chen Style Taijiquan,deze serie van 24 oefeningen is een taijiquan oefenserie uit de Hunyuan koker van grootmeester Feng Zhiqiang.  Gebaseerd op de 24 Chen Taijiquan vorm van de beroemde Chen familie.   Er is een standaard uitvoering en een upgrade vorm voor de gevorderden.

 

Zoals je ziet een variëteit aan oefenseries en dan zijn de Taichi for Health series nog niet genoemd. Allemaal oefenseries die zich al vele malen hebben bewezen als gezondheids bevorderende oefeningen. Hierbij is via workshops of wekelijkse lessen een opbouw voor het aanleren van deze vormen mogelijk.